MOTOSİKLET KASKI ALMADAN ÖNCE !
Motosiklet kullanıcıları için en önemli güvenlik ekipmanı şüphesiz kasktır. Peki bir kask nasıl olmalıdır? Pahalı? Şık? Ağır?
İşte bu yazımızda kask almadan önce bilmeniz gerekenleri sizin için derledik.
1) ÖLÇÜ
Doğru bir kask bedeni için doğru bir kafa ölçüsü almalısınız. Alın ekseninden bir mezura ile kafa çevresinden tam tur ölçü alınız,
*S: 55-56 (cm)
*M: 57-58 (cm)
*L: 59-60 (cm)
*XL: 61-62 (cm) olarak kask bedeninizi belirleyebilirsiniz.
Bilgi:
Kaskın kafanıza sıkı olarak oturması (bir miktar rahatsız edecek ölçüde) güvenlik açısından tavsiye edilmektedir. Kask içi pedler kısa sürede kafanınız kalıbına göre şekillenecektir. Kaskı kafanıza takıp bağladığınızda yanaklardan hafifçe sıkmalı. Sakız çiğniyormuş gibi ağzınızı hareket ettirin bu esnada yanaklarınızı hafifçe ısırıyor olmalısınız. Elinizle kaskı tutup sağa sola çevirdiğinizde kafanızda hareket etmemeli. Üst bölgede boşluk kalmamalı. Herhangi bir boşluk kalıyorsa bu; kaskın yapısının kafanıza uygun olmadığının göstergesidir.
2) AĞIRLIK
Çok hafif kaskların malzemesinden kaynaklanabilecek güvenlik zafiyetlerini veya çok ağır kaskların yolculuk konforunuzu etkileyecek kadar yorgunluğa sebep olabileceğini unutmayın. Yokmuş gibi hafif hissettiren ya da tank gibi güvende hissettiren bir kask orta ve uzun vadede size pahalıya mal olabilir.
3) GÜVENLİK BELGESİ
Motosiklet kaskı üreticilerinin en önemli rekabet unsurlarından biri de sahip oldukları güvenlik sertifikalarıdır. Hayati önem taşıyan motosiklet kasklarının güvenilir, sağlam ve korumasının yüksek olması çok önemli faktörlerdir. Motosiklet kasklarının hem dış yapı koruması hem de iç yapısal korumasının eş oranlı olması önemlidir. Yani hem dış kabuk yapının sağlam ve koruma oranın yüksek olması hem de iç yapısının darbeleri azaltıcı ve konforlu olması beklenir.
Marka ve modele göre çeşitlilik gösterebilecek farklı güvenlik standartları bulunmaktadır. SNELL, DOT, ECE ve SHARP gibi güvenlik standartları bulunmakla birlikte belgelerin en önemlisi Avrupa Standartlarında olan ECE belgesidir. ECE (ECE R22–5) sertifikası almış bir kask Avrupa Standartlarına uygun bir kask demektir.
Kaskınızın güvenlik kalitesinde bu belgeler büyük önem taşımaktadır. Bu belgelere sahip olan firmaların ürünleri defalarca test aşamasından geçtiğini unutmayınız.
4) VİZÖR
Rüzgâr, toz, toprak, taş ve böceklerden korumak için oldukça önemli bir parçadır. Her ne kadar çizilmeye dayanıklı olsa da özellikle yoğun kullanımda, ortalama 2. senesinden sonra vizörünün değişmesi sizi oldukça rahatlatacaktır. Gözle görünmese bile kaskın vizörü yolda aldığı toz, kum, toprak parçaları ile zamanla saydamlığını yitirir ve sürüş esnasında farkında olmadan gözlerinizi yorar, iyice yıprandığı zaman ise gece sürüşlerinde karşıdan gelen araçların far ışıklarını kırarak olduğundan parlak ve keskin bir halde görmenize sebep olur. Bu olduğunda güvenlik için vizörü yenilenme zamanı da gelmiş demektir. Vizörlerin çeşitli renk seçenekleri olabilir model ve markaya göre çok hızlı sökülüp takılabilen seçeneklere de sahiptir.
Vizörü dahili güneş vizörü kaskın içinde, dıştaki şeffaf vizörün hemen arkasında bir düğme yardımıyla açılıp kapatılabilen güneş gözlüğü gibidir. Bir açıdan güvenlik sağlar bir açıdan da güvensizlik, bunun sebebi güneş vizörü, güneşin yatay olarak vurduğu doğuş ve batış saatlerinde sürüş yaparken tek hareketle açılıp, ışık yansımasından dolayı görüş kaybı yaşamanızı engeller ve kaza riskinizi azaltır. Güvensiz olması ise güneş vizörü açıkken yapacağınız bir kazada dış vizör gibi kolayca kopup gidememesidir. Buna alternatif olarak şeffaf vizörünüzü güneş vizörü ile değiştirebilirsiniz, fakat bunu yaparken şeffaf vizörü yanınızda taşımanız veya hava kararmadan önce gitmek istediğiniz yere ulaşmış olmanız lazım, karanlık olduğunda güneş vizörü ile seyahat etmeye çalışmak pek akıl karı değil. Bazı sürücülerin, gece güneş vizörü ile seyahat ederken yaptığı kazaları youtube da izleyebilirsiniz.
5) TEMİZLİK
Öncelikle yapmamanız gerekenlerden bahsedelim. Asla çözücü bazlı temizleyiciler kullanmayın. Çünkü zaman için kaskınıza zarar verir. Bulaşık deterjanı ve amonyak içeren temizleyiciler kullanmak kaskınızın dış kaplamasını dökebilir. Son olarak yumuşatıcı (içindeki keçenin teri emmesini engeller) ve aşındırıcı bezler kullanmaktan kaçınmalısınız.
Kısaca söylemek gerekirse motosikletinizin deposunu temizlemek için kullanmayacağınız bir şeyi kaskınız için de kullanmayın.
Kaskın sökülebilir iç pedlerini yıkarken hafif bir çamaşır deterjanı kullanın. Çamaşır suyu bulunmayan herhangi bir sıvı deterjan işinizi görecektir. Elle veya çamaşır makinesinin yavaş modunda yıkayabilirsiniz. Keçeleri kurutucuya koymayın. Bir havlu üzerine koyup kendi kendilerine kurumalarını bekleyin.
Kaskın dışını temizlerken öncelikle camını sökün. Ilık su ve deterjan ile ıslattığınız mikrofiber bez ile kaskınızı silin fakat boyanın korunması açısından çok fazla ovmayın. Temiz bir mikrofiber bez ile deterjandan arındırın.
Ardından kuru bir mikrofiber bezle kurulayın.
Kaskın hava kanallarını temizlerken pamuklu çubukları, hazırladığınız su ve deterjan karışımı ile kullanabilirsiniz.
Son olarak her şeyin kurumasını bekleyip parçaları birleştirin.
Ek olarak kaskınızın daha parlak görünmesi için otomobil cilası kullanabilirsiniz. Bu ilerde temizlenmesini de kolaylaştıracaktır.
Camınızda buğu önleyici solüsyonlardan kullanmak, bazı zamanlarda işinize yarayabilir. Ancak yine çözücü bazlı malzemelerden uzak durmaya dikkat edin.